Wandelen en Fietsen

BELEEF DE NATUUR IN HET HUNZEDAL OP DE RAND VAN T VEEN EN T ZAND.

De Hunze, het kleine riviertje vlak bij ’t Keerpunt heeft een lange geschiedenis. Het is een overblijfsel van een gigantische delta, die na de ijstijd ontstond. Resten hiervan zijn nog steeds te vinden . De Duunsche Landen zijn hier een mooi voorbeeld van.  Wandelend  vanuit ’t Keerpunt, langs de Hunze  liggen de Duunsche Landen op zo’n twintig minuten wandelen langs dit riviertje.

Vanuit ’t Keerpunt is ook de “nieuwe” Hunze te ontdekken.  Over een prachtige dijk heeft u uitzicht over de plassen en de kronkels in het aloude Anner Moeras. Voor vogelaars is dit een  uitgelezen gebied. Duizenden ganzen overwinteren hier. De zilverreiger heeft het gebied gevonden. De ooievaar zoekt hier zijn voedsel. De Blauwborst Tapuit is hier al met grote regelmaat gespot, net als de Zeearend, die vanuit het Lauwermeersgebied hier af en toe foerageert.  En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote aantallen en soorten weidevogels, die het gebied hebben ontdekt. In het najaar is het gebied populair onder de plevieren.

Maar de Hunze heeft nog meer prachtige bewoners.  Sinds enige jaren is de bever, met succes begonnen, aan een terugkeer.  Dit, zeer tot de verbeelding sprekende dier, kunt u zomaar op uw wandeling tegenkomen.

Aan de rand van het Hunzedal ligt het veengebied.  Al wandelend ziet u in de verte de contouren van een veenkoloniaal dorp, Annerveenschekanaal.  Dit dorp heeft een lange geschiedenis.  Heel bijzonder is, dat de bouwer van café ’t Keerpunt, de vader was van de stichter van dit dorp. Al struinend door dit unieke landschap kunt u zomaar oog in oog staan met een ree. Met name solitaire mannetjes voelen zich nogal thuis in dit landschap.

U kunt op eigen gelegenheid het gebied verkennen. Wandelroutes en andere informatie vindt u in het café. Voor georganiseerde wandeltochten met een gids vindt u alle informatie op www.hunzezwerftochten.nl

FIETSEN OP DE RAAND VAN T VEEN EN T ZAAND

Een mooie fietstocht op de raand van t veen en t zaand.  U begint in ons café met een kopje koffie of thee en een heerlijke appelstrudel . Dan stapt u op de fiets. De eerste kilometers legt u af in het weidse veengebied tussen de Hondsrug en de Veenkoloniën. Via het stroomdallandschap van de Hunze komt u in Annen. In café de Grutter, gelegen aan de grootste brink van Drenthe, gebruikt u de lunch. Uw fietstocht vervolgt u via het bosrijke gebied tussen Annen, Anloo en Eext. Nadat u een deel van de nieuwe natuurontwikkelingen hebt gezien komt u uiteindelijk weer terug in Spijkerboor.
Hier wachten een consumptie en een borrelhapje op u.
De kosten bedragen  17.50 p.p.
U kunt het gehele jaar boeken via cafe@tkeerpunt.nl.