Wandelen & Fietsen


BELEEF DE NATUUR IN HET HUNZEDAL OP DE RAND VAN T VEEN EN T ZAND.

De Hunze, het kleine riviertje vlak bij ’t Keerpunt heeft een lange geschiedenis. Het is een overblijfsel van een gigantische delta, die na de ijstijd ontstond. Resten hiervan zijn nog steeds te vinden . De Duunsche Landen zijn hier een mooi voorbeeld van. Wandelend vanuit ’t Keerpunt, langs de Hunze liggen de Duunsche Landen op zo’n twintig minuten lopen langs dit riviertje.

Vanuit ’t Keerpunt is ook de “nieuwe” Hunze te ontdekken. Over een prachtige dijk heeft u uitzicht over de plassen en de kronkels in het aloude Anner Moeras. Voor vogelaars is dit een uitgelezen gebied. Duizenden ganzen overwinteren hier. De zilverreiger heeft het gebied gevonden. De ooievaar zoekt hier zijn voedsel. De Blauwborst Tapuit is hier al met grote regelmaat gespot, net als de Zeearend, die vanuit het Lauwermeersgebied hier af en toe foerageert. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote aantallen en soorten weidevogels, die het gebied hebben ontdekt. In het najaar is het gebied populair onder de plevieren.

Maar de Hunze heeft nog meer prachtige bewoners. Sinds enige jaren is de bever, met succes begonnen, aan een terugkeer. Dit, zeer tot de verbeelding sprekende dier, kunt u zomaar op uw wandeling tegenkomen.

Aan de rand van het Hunzedal ligt het veengebied. Al wandelend ziet u in de verte de contouren van een veenkoloniaal dorp, Annerveenschekanaal. Dit dorp heeft een lange geschiedenis. Heel bijzonder is, dat de bouwer van café ’t Keerpunt, de vader was van de stichter van dit dorp. Al struinend door dit unieke landschap kunt u zomaar oog in oog staan met een ree. Met name solitaire mannetjes voelen zich nogal thuis in dit landschap.

U kunt op eigen gelegenheid het gebied verkennen. Wandelroutes en andere informatie vindt u in het café. Voor georganiseerde wandeltochten met een gids vindt u alle informatie op www.hunzezwerftochten.nl